Thursday, December 10, 2015

Bidadari Syurga Kami : Ainul Malisa

 Assalamualaikum 
Alhamdulillah .
Lahir khalifah Allah yg ke2 untuk kami .

Ainul Malisa Binti Muhammad Aziuddin
15 November 2015
3 Safar 1437H
10.38pagi
3.1kg
SVD
Hospital Pakar Sultanah Aminah Muar



14 November 2015
Happy Birthday Ibu !!! 
hehe , Alhamdulillah 26tahun sudahhh . Time ni sempat jugak sambut besday , takde la sambut mana pun . Jenjalan je dengan mrRambo and perincess dhia . Walaupun tengah sarat , gagahkan diri jugak . Jenjalan punya pasal kan . hihihi 









11malam
Balik je dari melaka petang tu , terus balik rumah chohong ( rumah abg ) . Malam awal dah tido . Tapi terjaga dalam kol11 , sebab rasa mild contraction . tapi tak sakit kerap sangat . Sempat gak suruh abg urut kepala semua . Letiiihhh berjalan siang tadi . huhuhu 


15 November 2015
2pagi
Da start rasa contract boleh tahan sakit . Tapi rilex je dulu . Hasben pun dah tido . Ain je tak dapat tido dah . Dah rasa tak selesa sbb contact . Dapat rasa macam leaking sikit . Pergi tandas , basah jugak la spender . Tapi takde darah . Juz leaking . So , solat la jap . Lepas solat , cek balik , ada lagi leaking . Rilex lagi . Zikir , senyum , sempat kemas2 barang semua jgk . Buat pergerakan , berjalan sebab nak bagi senang bukaan . Ada gak bagitahu hasben , " abg syg rasa dah leaking2 sikit ni . Dah sakit sikit " . Hasben , " syg dah rasa sakit ea . ok2 , tahan sikit ea syg . zikir , lailahaillallahhhhhhh ... zzzzzzzz . " . aiyoooo mamai rupanyaaaa . huhu . ok la , xpe . still ok lagi ni . mesj akak , suruh akak stanby gak kat rumah . Pape nanti , boleh anta. si dhia suruh jaga nanti .


3pagi
Cek lagi , ada kuar secalit darah dgn leaking . Hemmm , rasa macam dah boleh je ni pergi hospital . Contractions pun makin lama , makin sakit gak . So , kejut la hasben ain . " abg , jom . syg dah rasa sakit sgt ni . Dah de mcm keluar darah . Kita balik rumah kelubi dulu , anta dhia . " . Hasben , " Betul ke ni syg dah rasa sakit sgt ? Abg kena balik kl arini keje . Syg betul ni ea ? " . Ain , " Ye abggg . Syg nak bersalin dah ni . " 


ok baru la hasben dgn mamai2 kemas barang . Siap2 , masuk barang dalam kereta . Sampai kelubi , mak pulak kelam kabut cakap ain nak leaking , dah sakit nak bersalin . aiyoooo . hehe . Sempat gak la mandi , makan dulu sebelum pergi hospital . Time tu baru decide nak pergi hospital muar . Nekad je pergi muar . huhuhu .


4.30pagi
Salam ayah , mak , akak . Cium dhia . Dalam kereta , salam suami pulak . Alahai sayuuu . ok , terus pergi hospital muar . Suami pesan , " kita nak lalu jalan gelap ni . Kalau syg nampak pape , buat tak tau je ea . Takpun syg tidur . zikir . " . Time ni, ain dah start minum air zamzam . Sapu perut selawat .


5.00pagi : Hospital Muar
Alhamdulilah , sampai hospital muar . Direct terus pergi dewan bersalin . Daftar . Ain masuk dalam utk spotcheck plak . hehehe


6.00pagi
Macam biasa la cek urine . Duk atas katil , cek CTG plak . Contraction baby makin kerap la jgk . Doc start siasat mcm2 . Kenapa datang hospital ? apa yg keluar ? air ketuban ? show ? darah ? berapa lama kekerapan mengeras ? bla..bla..blaa... Cek dah buka 3cm .


8.00pagi
Time buat CTG , ada prob sikit . Baby takhycardia , jantung baby laju . Banyak kali doc cek suhu ain demam ke tak . Banyak kali tanya ain , demam ke . Jenuh gak aihhh cakap tak demam . Doc pun pelik je . Last2 panggil la MO diorang pulak . So , ain kena on antibiotik jugak , follow history GCB ain dulu . Taknak la cerita panjang . Susah nak terangkan . huhuhu . So , lepas tu kena la monitor ain kat LR pulak utk tengok jantung baby .


8.30pagi
Tukar uniform pink . on antibiotik . Nurse suruh bagi barang kar suami . Ain keluar kejap jumpa hasben . Sempat la jugak makan . Bagi tenaga masa meneran tadi . Tapi sebenarnya lapoooo . hehehe

sweet tak we'olz? hahaha :p



9.00pagi
Bermula la kejadian le LR . Cantik tau LR dia . Tapi sejuk yg amat ! Gigil oiii ! huhu . Nurse pasang CTG .


9.30pagi
Doc masuk prepare something . Rupanya nak masukkan saluran air kencing tu . Makkkaiiihhh , sakitttt ! ngilu la , takde la sakit sangat . ( Cover sakit je tu , hehehe ) . Ok siap ! Tetiba doc cakap , " saya nak pecahkan air ketuban awak ea . Sebab dah bukak 3cm . " . ok time ni ain terus gelabah ! Seyes ! Berdebar2 ! Takut sebab akan bermulanya contractions yang paling mencabar ! ( icon takut + gementar + menangis + semua ada laaaa! )


10pagi
Bermulalah contractions yg paling digeruni . ALLAHU ! SERIUS MEMANG SAKIT ! Tapi teringat satu pos , senyum zikir walauapa pun . ok ain zikir . ain baca doa nabi yunus . Siap ada lagi tampal kat dinding utk mudah kita baca . Setiap kali contract , ain senyum . SAKIT ! ok NIKMAT ALLAH bagi !


10.10pagi
Ain dah start mengerang sakit . Doc cek , bukak dah 5cm . Time ni ain fikir , Ya Allah lama lagi ke nak bersalin . Lama lagi ke nak keluar baby . Bantulah aku Ya Allah . Percepatkanlah anak ni keluar .
" Anak ibu , bantu ibu sayang . Keluar cepat sayang . Anak ibu anak yg baik kan . "


10.20pagi
Ain dah start menjerit menangis ! Nurse pulak masuk, " awak dah rasa nak meneran ke? " . Ain angguk je . Air mata dah mmg deras gila . Setiap kali contract , ain mengerang sakit . Nurse cek , dah bukak 7cm . Time ni ain suruh panggil hasben , tapi tak boleh sebab tak kursus .Nurse boleh panggil kejap je . Tapi hasben takde , baru time tu nak gi dgr ceramah . kekonon sempat la nak masuk time ain bersalin . tapi tak sempat jugak . Kesian hasben . hehe


Ada tempoh sampai 2018 . 
Mana tau 2018 nanti kan.  hehe



10.30pagi
Kali ni lagi kuat ain menjerit . menangis . dah tak tahan . Ain teran jugak . Doc nurse semua lak masuk . Doc M.O lak tanya ,

" awak dah rasa nak meneran ? " ,
" ye doc " ,
" anak 1st dulu mcmne bersalin , lama ke ? " ,
" pukul 12 bkak 5cm , pukul 3 keluar " .
" Hah , uols tengok . cepat bersalin . ni pn dah advance 10minit bukak skli 2cm . "

Doc cek , ok dah bukak 9cm . Nurse semua dah get ready baby nak keluar .

" ok aini . Bila dah rasa sakit , awak teran . teran sekuat hati "

Bila rasa sakit je , ain start teran . Abes semua nafas ain guna , abes tenaga , merah2 muka ain teran ! YA ALLAH ! ALLAH JE TAHU MACAMNA RASA KESAKITAN TU..

" ok aini , terrraaannn !!! Bagus aini !!! Teran sekuat hati , angkat kepala awak , pandang depan !! Jangan angkat punggung aini !!! Teran lagiii !!! Baby nak keluar dah ni !!! Jangan keluar suara ! Teran macam awak nak sembelit !

AAARRRRRRRGGGHHH
 !!! ALLAAHHH !!!

FUUUHHHHH !!!

10.38pagi
ALHAMDULILLAH , keluar jugak puteri kami . ALLAHU , legaaa sangattt . Menangis kali terharu sebab dapat lahirkan zuriat kami yg ke2 . BABY GIRL ! hehe . Nurse letak kat dada ain . YA ALLAH , penuh kehangatan . Baby syurga ain . Comel sangat . Serupa dengan kakak dhia . Wangi , bau syurga . RINDU ! 😘😘😘

Beberapa saat selepas melahirkan Ainul Malisa
( sebenarnya tak boleh bawak hp .
ni curi2 bawak masuk .
Nasib baik doc sempoi . hihihi )

Selfie !
Nampak tu hidung bertambah kembang
lepas meneran tak ingat dunia .
hehehe 😁

 Kol12 dah masuk wad .
Muka keletihan .

Selepas bersihkan Ainul Malisa






ALHAMDULILLAH
SYUKUR YA ALLAH
AINUL MARDHIAH
AINUL MALISA

BIDADARI SYURGA IBUABAH !!!






No comments: